Helena Smit (Roepnaam: Lenie) wordt als 1e kind van Martinus Smit (1902-1986) en Maaike Reina Doolaard (1911-1978) geboren op Dinsdag 08 Januari 1929 te Overschie.

Als eerste adres betrekt het gezin een woning aan de Burg. Bosstraat 69A te Overschie waarna er nog wordt gewoond in de Willem de Zwijgerstraat, Oranje Nassaustraat, Voor om, Kleinpolderkade en Parallelstraat.

Lenie is klein van stuk maar een pittige tante met een zeer harde stem wat kenmerkend is voor de familie Smit.

Lenie krijgt eind jaren ’40 verkering met Johannes (Roepnaam: Jan) van der Kind die op dat moment woont in Gorinchem. Zij fietst in de weekenden regelmatig vanaf Overschie naar Gorinchem om haar geliefde te zien.

De verkering eindigt uiteindelijk in een huwelijk dat wordt gesloten op woensdag 26 September 1951 te Gorinchem.

Het stel woont na hun huwelijk nog 2 jaar in bij de vader van Lenie, Martinus Smit, op de Parallelstraat 40B wat een zeer klein benedenhuis was.

Het benedenhuis op de Parallelstraat 40B was een zogenaamde voor-tussen-achter woning met een zeer klein tuintje. Buiten Lenie en haar man Jan woonden er ook nog haar vader Martinus, haar stiefmoeder Jannigje Aletta van der Have en haar 3 broers Frederik Martinus, Martinus, en Cornelis Smit dus in totaal 7 personen. Gezien het moeilijke en zeer aanwezige karakter van de Smitten zal dit niet altijd even gezellig zijn geweest denk ik.

Na haar huwelijk in 1951 betrekt Lenie met haar man Jan een woning aan de Elsje van Houweningenstraat 9 te Gorinchem.

In de jaren ’60 verhuist het stel terug naar Overschie waar Jan een betrekking krijgt als cipier in de gevangenis aan de Noordsingel te Rotterdam.

In 1974 verhuist het stel met hun inmiddels 2 geboren kinderen Johannes Jacobus roepnaam: Hans (1960-2019) en Ingrid (1966--) naar de wijk Schelfhorst te Almelo alwaar Jan een baan heeft betrokken in de splinternieuwe gevangenis aldaar. Het stel woont aan de Eese en Lenie ontpopt zich in de buurt al zeer snel als een gezellige zeer gastvrije vrouw die in staat is om het iedereen naar de zin te maken.

Lenie was een gezelligheidsdier en als familielid was het altijd een feest om in Almelo bij haar en haar familie op bezoek te gaan.

De foto van Lenie die een glas bier in haar hand heeft is genomen in Juni 2014 in een verzorgingstehuis te Almelo. Het ging toen zeer slecht met haar gezondheid maar wonder boven wonder krabbelde zij toch iets op en verhuisde 2 maanden later naar een ander en moderner verzorgingstehuis in Almelo.

Helaas heeft zij niet lang mogen genieten van haar nieuwe optrekje want zij overleed op Zondag 22 Maart 2015 te Almelo.