Stamboomonderzoek kan soms ook een paar raadsels oplossen uit het verleden.. onderstaand mijn verhaal over de zaken die mij duidelijk zijn geworden na het overlijden van mijn vader Frederik Martinus Smit (1935-2018) (Ovl.01-03-2018)
Als ik weleens verhalen van mijn vader hoorde uit zijn verleden hoorde ik vaak de naam van zijn opa de Vries.
Ik heb er nooit bij stilgestaan wie dat was maar hij vertelde over zijn opa als zijnde een zeer grote kerel met handen als kolenschoppen en hij was schijnbaar zo sterk als een beer want hij tilde vaten van 100 kg zo met 2 handen omhoog de boot in.
Mijn vader hield op zijn zachtst gezegd van een biertje en als hij daarop werd aangesproken vertelde hij altijd hetzelfde verhaal als antwoord: “mijn opa de Vries is 96 geworden en die rookte dikke sigaren en dronk iedere dag jenever”.
Mijn vader woonde tot zijn dood op de Parallelstraat 34a te Rotterdam en als ik hem eens opbelde had hij vaak hetzelfde geintje als hij opnam: “U spreekt met Smit uit de Passerelstraat” waarna ik natuurlijk vrolijk antwoordde met ” je bent in de war vader het is Parallelstraat...!” maar voor de gein bleef hij volhouden dat het toch echt de Passerelstraat was. Als deze straat al bestond had ik er nog nooit van gehoord.
Toen mijn vader overleed op 01 Maart 2018 en werd ik nieuwgierig naar onze familiegeschiedenis en besloten mijn vrouw Mirjam en ik om een poging te wagen of we iets konden vinden over de familie Smit.
Na een moeizaam begin kwamen we stapsgewijs steeds verder en dat maakte het allemaal nog leuker.
Nadat we alles een beetje in kaart hadden gebracht rees bij mij in ene keer de vraag: wie is toch in hemelsnaam die opa de Vries waar mijn vader het altijd over had?
In ons onderzoek waren we helemaal in de directe lijn geen de Vries tegengekomen…
De opa van mijn vader heette namelijk Gerrit Smit (1863-1907) en die was al overleden in 1907, dus die heeft hij nooit gekend en de vrouw van Gerrit Smit heette Helena Donkervoet (1861-1945) van haar achternaam dus dat kon het ook niet zijn. Meer lezen over Gerrit en Helena druk dan op deze link.
Toen besloot ik het via de kant van zijn moeder te proberen maar daar liep het spoor snel dood. Zijn moeder heette Maaike Reina Doolaard (1911-1978) en haar vader was onbekend… Deze Maaike Reina Doolaard werd geboren in 1911 te Valburg (Gld) wat de akteplaats was maar haar eigenlijke geboorteplaats was Zetten (Gld). Nadere bestudering van haar geboorteakte deed bij ons de vraagtekens rijzen want ze werd aangegeven door een tuinman van een instelling. Deze instelling bleek uiteindelijk een instelling te zijn voor ongehuwde jonge moeders. Het verhaal van Maaike Reina Doolaard is zeer triest want haar moeder die dezelfde naam heeft overlijdt als zij pas 5 jaar is als ook een broertje en een zusje overlijden voordat zij 5 jaar is en van allen vader onbekend. Spoor van moederszijde liep dus ook dood naar de identiteit van opa de Vries.
Ongeveer 6 maanden daarna waren wij aktes nader aan het bestuderen aangezien daar vaak andere informatie op staat die handig kan zijn en in dit geval was dat ook zo. Ik bekeek de huwelijksakte van mijn opa Martinus Smit (1902-1986) die in 1928 getrouwd is in Rotterdam met Maaike Reina Doolaard. Op de akte stonden de getuigen vermeld en bij Maaike Reina Doolaard stond vermeld dat zij werd bijgestaan door haar toeziend voogd: ene Frederik Rienk Cornelis de Vries… toen ging er een lichtje bij ons branden: zou dat misschien die opa de Vries zijn?
We zijn op onderzoek uitgegaan en weten nu zeker dat deze man inderdaad die opa de Vries geweest moet zijn aangezien zijn moeder hoogstwaarschijnlijk een aantal keren met mijn vader bij hem op bezoek is geweest. In het Rotterdams archief vonden we de gezinskaart van deze Frederik Cornelis Rink de Vries en kwamen erachter dat hij in 1863 is geboren in Zevenbergen (NB) en is overleden in 1947 te Rotterdam.
Mijn vader zei dat opa de Vries 96 was geworden maar dat is dus niet waar. Maar ja in de beleving van een klein kind is een tachtigjarige natuurlijk ook zeer oud. Verder ontdekten we dat deze Frederik Rienk Cornelis de Vries van beroep havenwerker was dus dat verhaal over kolenschoppen van handen en vaten die getild werden door hem zouden kunnen kloppen. Via zijn gezinskaart gingen we na waar hij allemaal gewoond had in Rotterdam en wat ontdekten we tot onze verbazing: in 1939 toen mijn vader 4 jaar was had hij gewoond in de.Passerelstraat!
Deze straat bestond dus echt! Ben het naderhand gaan nakijken en de Passerelstraat bestaat heden nog steeds en is gesitueerd in de Deelgemeente Delfshaven.
Als laatste feit wil ik melden toen wij het huis gingen leeghalen van mijn vader zat er in een fotoalbum een zeer oude foto van een man die wij niet konden thuisbrengen. Het was een zeer grote man met enorme handen… ik ben ervan overtuigd dat op deze foto die opa de Vries staat. Foto staat hierboven afgebeeld.