Op de foto hierboven staan van links naar rechts Johannes Smit (1904-1973) daarnaast zijn dochter Wijnie Smit (1946-1994) en als laatste haar moeder Aaltje Bosman (1908-1982). Deze foto werd gemaakt voor hun huis aan de van Kinsbergenstraat 9.

Jo was de schoenmaker in Elburg vroeger en hij verstelde schoenen en maakte eveneens de ballen van de voetbalclub in Elburg, zijn bedrijfje was gevestigd aan de van Kinsbergenstraat 9 in Elburg. De werkplaats beneden en het woongedeelte boven, Aaltje zijn vrouw had beneden naast de werkplaats nog wel wat ruimte voor een keukentje waar ze de hele dag dan maar zat. Als je naar boven mocht ‘dat was meestal op zondag’ want dan was de werkplaats gesloten dan kwam je in een ruimte waar de huiskamer was en hun slaapkamers maar het was allemaal wel zeer oud en scheef geworden in de loop der jaren.

Jo en zijn vrouw Aaltje hadden niet veel vakantie maar 1 keer per jaar kwamen ze naar ons, ons dat was haar broer Gerrit Jan Bosman 1919-2002 die woonde daar met zijn vrouw Jannetje (Jennie) Dickhof 1924-2005 en de kinderen in Putten waar hij politieagent was. En dan kwam de enige dochter die Jo en Aaltje hadden en dit was tevens het enige kind Wijnie Smit 1946-1994 mee, en dan waren er meestal afspraken gemaakt dat  Wijnie bij ons dan een weekje zou blijven logeren maar zover ik me kan herinneren ging dat meestal niet door omdat ze ’s avonds vlak voor dat haar ouders met bus weer naar huis gingen op het idee kwam dat zij dat ook liever niet deed en mee terug naar huis ging.

Op zaterdag ging ome Jo altijd naar de voetbal in Elburg naar ESC hij trok dan het nette pak aan en ging dan ’s middags richting het voetbalveld als ze uit moesten spelen ging hij ook mee en thuis was hij uiteraard ook aanwezig dit was zijn middagje uit, Ome Jo was ook erelid van de vereniging vanwege zijn verdienste aan de club hij had jarenlang de velden gekeurd en ook was hij zelf voetballer geweest bij ESC.

De laatste jaren van hun leven hebben Jo en Aaltje bij Wijnie en haar man in huis gewoond Jo kwam in 1973 te overlijden en Aaltje is 9 jaar later overleden in 1982 Jo en Aaltje hebben altijd hard moeten werken om een paar gulden te verdienen maar als je er kwam was het altijd gezellig en ze waren altijd vriendelijk en hartelijk, en als het kon kreeg ik dan een echte leren bal mee naar huis van Ome Jo.

In 1994 kwamen Zes leden van de Christelijk Gemengde Zangkoor de Lofstem uit Elburg om het leven bij een busongeluk in de omgeving van het Duitse Regensburg. De bus waarmee het koor op weg was naar Wenen, reed achter op een vrachtwagen met boomstammen

Er waren bij het ongeluk verder 39 gewonden, waarvan een aantal zwaargewond waren en voor hun leven werd gevreesd, onder de doden was Wijnie Smit vast lid van het zangkoor zij maakt samen met haar man Jan Lipke 1939 de reis naar Wenen waar ze een drietal optredens zouden geven. Zoals ze dat al enige jaren deden vlak voor de kerstdagen.

Het ongeluk vond plaats om 9:30 ’s morgens in de omgeving van Regensburg, het ongeluk kon gebeuren omdat de weg daar omhoogloopt en de bus daar achter op een vrachtwagen geladen met boomstammen reed. De bijrijder van de bus was bezig met het zonnescherm naar beneden te halen waardoor de chauffeur van de bus afgeleid was en niet zag dat hij harder reed dan de vrachtwagen die reed ongeveer 60 km per uur, op het laatste moment wilde de chauffeur van de bus uitwijken maar dat ging maar gedeeltelijk goed.

Daardoor gingen er nog behoorlijk wat takken en boomstammen door de voorruit van de bus, 1 van de passagiers zegt later ik zag het fout gaan ik gaf een gil van “kijk uit de bomen” Pas toen stuurde de chauffeur iets naar links maar dat was te laat, de uitstekende stammen boorde zich gelijk door de rechter voorruit van de bus, alle mensen die daar zaten waren op slag dood, waaronder mijn nicht Wijnie Smit. Wijnie liet een man en 4 kinderen achter.