De Kamper jeugd van Willem Smit

KAMPEN -, Pa, schrijf toch eens een boek over je jeugd in Kampen." ,Ach jongen, waarom doe jíj het niet?" Zo ging het vaak aan de eettafel van huize Smit tussen zoon Jan Willem en vader Willem, bouwjaar 1942.
 
Bron: de Stentor
 
Tot Jan Willem de patstelling doorbraak en z'n vader vorig jaar op z'n verjaardag een fiets- en wandeltocht aanbood langs alle memorabele plekken van zijn jeugd in Kampen.
 
Alle verhalen van die dag hebben via de pen van Jan Willem inmiddels hun weg gevonden in een boekje dat vanmiddag in Grand Café De Stomme van Campen feestelijk wordt aangeboden aan de nietsvermoedende hoofdpersoon.
Het boekje - De Stad Mijn Vader - laat vader Willem tientallen jeugdherinneringen ophalen. Aan het zwembad bij de Bovenhaven, na school gaan staan kussen bij 't Oorgat, met een slok op in de wieken van
d'Olde Zwarver klimmen en stijf van de spanning bij de film van Snuf de hond in de City.
Voor iedereen die is groot geworden in het Kampen van de jaren veertig en vijftig zetten Smit herinneringen de deur open naar hun eigen jeugd. Een vrije jeugd - waarin je als joch van elf, twaalf jaar de IJssel overzwom en vanuit huis je maar één sloot over hoefde om urenlang door de weilanden te kunnen struinen.
Jan Willem, zijn zus Anna en hun beider partners vergezelden hun vertelgrage (schoon-)vader op zijn tocht door Kampen. Langs molen en
Oorgat, geboortehuis, brug en Bovenkerk. Elke locatie was aanleiding voor tal van verhalen en herinneringen.
Een begenadigd verteller en een bijzonder ego-document. Met name de hoofdstukken over hoe de oorlog beleefd werd in de jaren vijftig en over het dagelijks leven thuis zijn fascinerend.
Zegt Jan Willem: Dit boekje is ook een uitdaging aan mijn vader om zélf alsnog z'n jeugdherinneringen op papier te zetten. Maar goeie kans dat-ie zegt dat dat nu niet meer nodig is, omdat zijn kinderen dit boekje al gemaakt hebben."
 
Willem Smit is een zoon van Laurens Smit 1906-1966 en Jannetje Anne Leurink 1906-1994 beide geboren in Kampen, Lauren is een zoon van Tijmen Smit 1869-1955 hij op 15 maart 1894 getrouwd (donderdag) in Kampen met Dirkje de Velde Harsenhorst 1871-1948. 

 

Dit verhaal uit de Stentor werd ons toegestuurd door Patrick Smit, hiervoor onze dank.